Do kraja mjeseca građani mogu uputiti svoje prijedloge za proračun 2025. godine jer Grad Pula i ove  godine nastavlja s provedbom projekta Participativnog budžetiranja u razdoblju od 1. do 31. srpnja ove godine.

Do iduće srijede građani Pule imaju mogućnost neposrednog odlučivanja o raspodjeli dijela sredstava komunalne naknade namijenjenih uređenju i održavanju javnih površina, identificiranja potreba te predlaganja rješenja u svom okruženju.

„Građani na ovaj način imaju mogućnost uključivanja i odlučivanja o pitanjima iz oblasti komunalnog gospodarstva u dijelu održavanja komunalne infrastrukture koje smatraju bitnima za svoju sredinu, a Grad Pula osigurat će konkretne budžete za svih 16 mjesnih odbora. Na ovaj način želimo riješiti male komunalne nedostatke koje možemo dovršiti u najviše godinu dana od trenutka kada se izglasaju“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Za participativno budžetiranje u proračunu Grada Pule za 2025. godinu bit će osigurano ukupno 128.000 eura.

Putem ovog modela građani daju bolji uvid u potrebe zajednice, odlučuju o prioritetima te jačaju demokratske procese i identitet zajednice. Provedbom ovih aktivnosti podiže se kvaliteta življenja i komunalni standard građana na užem području.

Sudjelovati može svaka punoljetna osoba s prebivalištem na području Grada Pule. Nadalje, građani mogu aktivno sudjelovati isključivo u mjesnom odboru prema adresi prebivališta.

Svaki sudionik ima mogućnost predstaviti jednu aktivnost iz oblasti komunalnog gospodarstva – uređenje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a kojoj je zajednički cilj poboljšati kvalitetu življenja i komunalni standard građana mjesnog odbora kojemu građanin pripada.

Svaki valjani prijedlog se analizira nakon čega se donosi lista prijedloga koji zadovoljavaju, a građani kroz proces glasovanja odabiru koje će se ideje usvojiti i uvrstiti u Program održavanja komunalne infrastrukture za 2025. godinu, kao zasebna stavka, čime izravno doprinose razvoju vlastite zajednice na razini mjesnog odbora.

Dodatne informacije i obrazac prijedloga možete pronaći na ovoj poveznici. (iPress)