Sudionici izbora za Hrvatski sabor, svoje programe i kandidate mogu službeno predstavljati još samo do ponedjeljka u ponoć, kada u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja, istoga dana, dva sata prije ponoći, izbori za Sabor počinju u inozemstvu, u Australiji.

Izborna šutnja u Hrvatskoj traje do srijede, 17. travnja, u 19 sati tj. do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno na izborni dan.

Dok je šutnja na snazi, zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, kao i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

Za kršenje izborne šutnje na saborskim izborima nisu zapriječene novčane kazne, no ona se, uz neka manja odstupanja, na proteklim izborima uglavnom poštivala.

Predsjednik se želio kandidirati za premijera

S početkom izborne šutnje završit će 17 dana duga službena promidžba uoči izbora, koji se umjesto uobičajeno nedjeljom, ovoga puta održavaju u srijedu, i na kojima se predsjednik Republike namjeravao kandidirati na listi SDP-a, odnosno biti premijerski kandidat te stranke.

No, Ustavni sud je donio odluku kojom je upozorio Zorana Milanovića da je njegovo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika RH, na listi bilo koje stranke ili nezavisne liste te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost - nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Predsjednik Milanović nije postao formalni sudionik parlamentarnih izbora, njegovo se ime nije našlo na izbornoj listi, no u gotovo svakodnevnim izjavama poručivao je kako će nakon izbora on sastavljati novu vladu te napadao aktualnu HDZ-ovu vladu, premijera i njihove politike.

Izbori počinju u Canberri, Sydneyu i Melbournu

Što o svemu tome misle, birači u Hrvatskoj reći će u srijedu, a u inozemstvu u utorak i srijedu.

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, biraju dva dana, a izabrat će tri od 151 zastupnika u Hrvatski sabor. Za njihovo glasovanje bit će otvoreno 110 biračkih mjesta.

Prva će se u ponedjeljak u 22 sata po hrvatskom vremenu, otvoriti biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, a posljednja u Chicagu i Los Angelesu, u četvrtak rano ujutro.

U inozemstvu će se izbori za Sabor održati u 41 državi. (Hina)