Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što mu je velika većina zastupnika dala potporu da po treći put bude izabran za tu funkciju, izrazivši nadu da će ovaj saziv Sabora voditi računa o prioritetima i kvalitetnim zakonima.

"Izuzetna mi je čast biti izabran treći put za predsjednika Hrvatskog sabora. Drago mi je da je velika većina zastupnika dala svoju potporu i sada je razdoblje kada idu obaveze i u stvari teret te pozicije", izjavio je Jandroković.

Nada se da će ovaj saziv Sabora voditi računa o prioritetima i zakonima koji moraju biti kvalitetni, istaknuvši da je to ključna zadaća Sabora, kao i briga za opće dobro.

Upitan nada li se da će zastupnici voditi računa i o svom ponašanju, Jandroković je rekao kako je to osobna odgovornost.

"Politički stil svatko bira, na koji će način govoriti u Hrvatskom saboru. Sada se na izborima vidjelo da ljudi procjenjuju i odabiru one za koje misle da mogu utjecati kvalitetno na njihove živote", ocijenio je.

Na pitanje hoće li biti strog, ali pravedan, Jandroković je odgovorio kako postoji poslovnik i da mu nije namjera nikoga kažnjavati, niti izbacivati, ali očekuje da se zastupnici drže poslovnika pa onda sigurno neće biti nikakvih sankcija ni opomena.

"Svatko ima svoju savjest, svoj stil rada. Pozivam ih da vode računa o tome da nas građani gledaju, da su poruke koje odlaze iz Sabora važne i utječu na građane, da i taj stil treba prilagoditi instituciji u kojoj rade. I da biraju riječi, poštuju drugog čovjeka i zastupnika", naveo je Jandroković.

Ponovio je kako se ne može sve urediti ni zakonima, niti poslovnikom, ni stranačkom stegom, već postoji osobna odgovornost i savjest, izrazivši vjeru da će velika većina zastupnika postupati u skladu s tim.

Šestero zastupnika glasovalo je protiv njegovog imenovanja danas, a Jandroković je poručio kako mu je puno važnije da je 144 zastupnika glasovalo "za".

Upitan hoće li novi ministri doći pred Sabor, rekao je kako će se to vidjeti tijekom današnjeg dana.

"Moguće da se to dogodi već sutra. Ja se nadam da će tako i biti", rekao je.

Na pitanje kako će izgledati suživot na Hrvatskom vojnom učilištu, gdje će se Sabor privremeno preseliti radi obnove nakon potresa, odnosno tko će koga slušati - politika vojsku ili vojska politiku, Jandroković je ustvrdio kako će biti "lijepo razdvojeni u skladu sa zakonima, kako treba biti".

"Jako sam zahvalan Ministarstvu obrane i Vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" što su nam ustupili taj prostor, on je jako dobar. Nismo imali boljeg prostora u Zagrebu nego što je taj", istaknuo je.

Gordan Jandroković u četvrtak je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, to u 34 godine modernog saborovanja nije pošlo za rukom ni jednom od njegovih 11 prethodnika.

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv. Nakon njegova izbora himnom "Lijepa naša" odana je počast domovini.

Jandroković je iskusan političar, sedam je puta biran u Sabor, prvi put 2003. godine. Za predsjednika Sabora prvi je put izabran u svibnju 2017., drugi put u srpnju 2020. godine.

Obnašao je i dužnosti u izvršnoj vlasti, bio potpredsjednik Vlade (2010. - 2011. ) i ministar vanjskih poslova i europskih integracija te voditelj Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji (2008. – 2011.).

Ima bogatu stranačku karijeru, član je HDZ-a od 1992., bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, glavni tajnik stranke i član Predsjedništva HDZ-a od 2004. do danas.

Jandroković je više godina radio u privatnom sektoru, završio je Građevinski fakultet i Fakultet političkih znanosti, jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova te poslijediplomski tečaj „European and World Affairs“ na Nizozemskom institutu za međunarodne odnose Clingendael.

Oženjen je, otac troje djece.

Prije Jandrokovića Hrvatskim saborom su predsjedali Žarko Domljan, Stipe Mesić, Nedjeljko Mihanović, Vlatko Pavletić, Zlatko Tomčić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Boris Šprem, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov. (Hina)