Keir Starmer obećao je donijeti promjene Velikoj Britaniji kao njezin sljedeći premijer nakon što je njegova Laburistička stranka u petak uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima, okončavši 14 godina vladavine konzervativaca.

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj povijesti stranke jer su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niz skandala.

"Promjene počinju sada", rekao je Starmer u pobjedničkom govoru. "Rekli smo da ćemo okončati kaos, i hoćemo, rekli smo da ćemo okrenuti novu stranicu, i jesmo. Danas započinjemo sljedeće poglavlje, započinjemo rad na promjenama, misiju nacionalne obnove i počinjemo ponovno graditi našu zemlju."

Sunak je ranije priznao poraz i rekao da je nazvao Starmera kako bi mu čestitao na pobjedi. "Danas će vlast prijeći iz jedne ruke u drugu na miran i uredan način, uz dobru volju svih strana", rekao je Sunak. "Imamo mnogo toga za naučiti i razmisliti i preuzimam odgovornost za poraz mnogih dobrih i marljivih konzervativnih kandidata ... Žao mi je."

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, ankete su pokazale da postoji malo entuzijazma za Starmera ili njegovu stranku, a on dolazi na vlast u trenutku kada se zemlja suočava s nizom zastrašujućih izazova.

Britanski će porezni teret dosegnuti najveću razinu od neposredno nakon Drugog svjetskog rata, neto dug je gotovo jednak godišnjoj gospodarskoj proizvodnji, životni standard je pao, a javne službe škripe, posebice toliko cijenjena Nacionalna zdravstvena služba koju prate štrajkovi.

Već je morao ublažiti neke od ambicioznijih planova laburista, kao što su njihova glavna obećanja o zelenoj potrošnji, dok je obećao da neće povećavati poreze za "radne ljude".

"Ne obećavam vam da će biti lako", rekao je Starmer. "Promjena zemlje nije kao pritiskanje prekidača. To je težak posao. Strpljivost, odlučnost, rad i morat ćemo se odmah pokrenuti."

Jačanje desničarske Reformske stranke UK

Velik dio teške štete konzervativcima je nanijela desničarska populistička Reformska stranka UK, na čelu sa zagovornikom brexita Nigelom Farageom, koji se snažno zalagao za suzbijanje imigracije.

Starmer je obećao da će odustati od kontroverzne politike konzervativaca o slanju tražitelja azila u Ruandu, ali s obzirom na to da je migracija ključno izborno pitanje, on će sam biti pod pritiskom da pronađe rješenje za zaustavljanje desetaka tisuća ljudi koji malim brodicama stižu preko La Manchea iz Francuske.

Unutar Konzervativne stranke odmah su započeli predbacivanja i rasprava o njezinom budućem smjeru, pri čemu su neki govorili da je njezin neuspjeh proizašao iz napuštanja centra, dok su drugi tvrdili da je Reformska stranka UK pridobila birače koji su smatrali da je stranka napustila svoje korijene.

Reformska stranka UK je osvojila četiri mjesta, a sam Farage konačno je izabran u parlament iz svog osmog pokušaja i osvojio je više glasova od konzervativaca u mnogim dijelovima zemlje.

"Postoji ogromna praznina na desnom centru britanske politike i moj je posao popuniti je, a to je upravo ono što ću učiniti", trijumfalno je rekao Farage. "Vjerujte mi, ljudi, ovo je samo prvi korak nečega što će vas sve zaprepastiti."

Rast potpore populističkoj alternativi reflektirao je nedavne slične rezultate u Europi, gdje je krajnja desnica u porastu.

Ali, za razliku od Francuske u kojoj je stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ostvarila povijesne uspjehe na izborima prošle nedjelje, britanska javnost općenito je birala stranku lijevog centra koja će donijeti promjene.

Starmer je obećao poboljšati odnose s Europskom unijom kako bi riješio probleme nastale brexitom. Međutim, unatoč protivljenju laburista brexitu, ponovni ulazak u EU nije na dnevnom redu.

Starmer će možda također morati surađivati ​​s Donaldom Trumpom u Sjedinjenim Državama ako pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom. Trump je već poslao čestitke svom prijatelju i simpatizeru Farageu, putem svoje društvene mreže Truth Social.

Iako je obećao donijeti promjene unutar zemlje, Starmer je obećao da će nastaviti nedvosmislenu potporu Londona Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije. U mnogim vanjskim pitanjima njegova je politika slična Sunakovoj.

Preokret laburista

Izborna pobjeda predstavlja nevjerojatan preokret za Starmera i laburiste, za koje su kritičari i pristaše rekli da se suočavaju s egzistencijalnom krizom prije samo tri godine kada se činilo da su izgubili svoj put nakon teškog poraza 2019.

Ali niz konzervativnih skandala potkopao je tadašnjeg premijera Borisa Johnsona.

Katastrofalni šestotjedni premijerski mandat Liz Truss, koji je uslijedilo nakon što je Johnson bio prisiljen otići krajem 2022., zacementiralo je pad, a Sunak nije uspio napraviti nikakav trag.

Sunak je zaprepastio Westminster i mnoge u vlastitoj stranci raspisivanjem izbora u svibnju, ranije nego što je trebalo, dok su konzervativci zaostajali za laburistima za nekih 20 bodova u anketama javnog mnijenja, a njegova se kampanja pokazala katastrofom.

"Zaslužili smo izgubiti. Čini se da je Konzervativna stranka iscrpljena i bez ideja", rekao je za Reuters Ed Costello, predsjednik organizacije Grassroots Conservatives, koja predstavlja redovne članove stranke.

"Ali nije za sve kriv Rishi Sunak. Boris Johnson i Liz Truss su ti koji su doveli stranku do katastrofe."

Nadmoćna pobjeda laburista na britanskim parlamentarnim izborima

Laburistička stranka u četvrtak je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, okončavši 14 godina vladavine konzervativaca i otvorivši vrata Downing Streeta njihovom čelniku Keiru Starmeru, pokazuje izlazna anketa.

Prema tim procjenama koje je objavila britanska televizija, laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u Donjem domu.

Konzervativci pak osvajanju 131 mjesto, što je njihov povijesno loš rezultat. Glasači su ih kaznili za krizu životnih troškova, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016. godine.

Liberalni demokrati trebali bi dobiti 61 mjesto, a protuimigracijska Reformska stranka UK zagovornika brexita i desnog populista Nigela Faragea ostvaruje bolji rezultat od očekivanog s 13 mjesta.

Sunak je zaprepastio Westminster i mnoge u vlastitoj stranci raspisivanjem izbora u svibnju, ranije nego što je trebao, dok su konzervativci u anketama javnog mnijenja zaostajali za laburistima za nekih 20 bodova.

Nadao se da će se jaz smanjiti kao što je tradicionalno bivao slučaj na britanskim izborima, ali to nije uspio učiniti u vrlo lošoj kampanji.

Sunakov rani odlazak s komemorativnih događanja Dana D u Francuskoj kako bi dao ranije dogovoreni TV intervju razljutio je veterane, a čak su i oni unutar njegove stranke rekli da je to pokrenulo pitanja o njegovoj političkoj oštroumnosti.

Ako se izlazna anketa pokaže točnom, to predstavlja nevjerojatan preokret za Starmera i laburiste, za koje se govorilo da su se suočili s egzistencijalnom krizom prije samo tri godine.

Ali niz skandala - prije svega otkrića zabava u Downing Streetu tijekom karantene zbog covida-19 - pokopali su tadašnjeg premijera Borisa Johnsona i do studenog 2021. vodstvo konzervativaca, koje je bilo veće nego u bilo kojem trenutku tijekom 11 godina vlade Margaret Thatcher, nestalo je.

Katastrofalno šestotjedno premijersko mjesto Liz Truss, koje je uslijedilo nakon što je Johnson bio prisiljen napustiti funkciju krajem 2022., zacementiralo je pad, a Sunak nije uspio napraviti nikakav preokret.

Dok je u Francuskoj krajnje desno Nacionalno okupljanje ostvarilo povijesne rezultate u nedjelju, britanska javnost nasuprot tome okrenula se lijevom centru. 

Starmer: Novi premijer i njegovih prvih sto dana

Čelnik laburista Keir Starmer koji bi trebao postati novi britanski premijer nakon parlamentarnih izbora u četvrtak, bivši je odvjetnik za ljudska prava, a zatim državni tužitelj kojeg je neumoljiva ambicija i silna radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji.

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa oporbene stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase.

“Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra,” Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to nije spriječilo da ga pošalju u Downing Street na općim izborima u četvrtak, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički.

"Politika mora biti služenje", rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je "zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom".

Keir Starmer i njegova supruga Victoria, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece.

Ponekad se čini da mu je neugodno biti u središtu pozornosti. Predani navijač Arsenala, koji je u politiku ušao kasno u životu, borio se da promijeni svoju sliku u javnosti kao zatvorene i dosadne osobe.

Međutim, navodno je privatno vrlo duhovit. Par ima dvoje djece tinejdžerske dobi, djevojčicu i dječaka.

Obećao je da će, bude li izabran, zadržati svoju naviku da petkom ne radi poslije 18 sati kako bi provodio vrijeme s njima.

Prvih sto dana

Nakon što ga ovaj petak primi kralj Karlo III. u Buckinghamskoj palači, Keir Starmer će otići u Downing Street 10, u sjedište vlade, gdje će održati govor i pozdraviti osoblje.

Potom će pozvati laburističke zastupnike koji će biti dio njegove nove vlade. Glavni ministri bit će objavljeni u satima koji će uslijediti.

Već u utorak novi premijer trebao bi otići na samit NATO-a u Washington, koji se održava na njegovu 75. obljetnicu. Mogla bi to biti prigoda da se susretne s ukrajinskim i američkim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i Joeom Bidenom.

Laburist je obećao zadržati britansku potporu Ukrajini.

Keir Starmer će 18. srpnja dočekati europske čelnike u Engleskoj u palači Blenheim u kojoj je rođen Winston Churchill, na sastanku Europske političke zajednice, organizacije rođene 2022. s ambicijom jačanja kohezije, suradnje i dijaloga među zemljama kontinenta.

Starmer će tako imati priliku iznijeti detalje svog obećanja da će poboljšati sporazume s Europskom unijom nakon brexita.

Zastupnici će položiti prisegu 9. srpnja, a 17. srpnja s kraljevim govorom bit će obilježen početak rada novog parlamenta.

Parlamentarci će zasjedati do 31. srpnja kada odlaze na ljetnu pauzu i vraćaju se 2. rujna.

Od 22. do 25. rujna održat će se godišnji kongres laburista u Liverpoolu.

Keir Starmer obećao je da će "odmah" odustati od vrlo kontroverznog plana svog prethodnika Rishija Sunaka da deportira migrante u Ruandu.

Obećao je "promijeniti" Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon 14 godina vlasti torijevaca, obilježenih brexitom, štednjom i dubokom krizom kupovne moći.

Tri prioriteta Keira Starmera su ekonomska stabilnost, smanjenje lista čekanja u zdravstvenoj zaštiti i uspostava novih graničnih sigurnosnih snaga koje će se uhvatiti u koštac s rekordnim razinama ilegalne imigracije.

Nova vlada trebala bi se brzo oglasiti oko potpora izgradnji novih stanova. Laburisti su obećali izgraditi 1,5 milijuna domova u sljedećih pet godina.

Prava radnika su među prioritetnim temama laburista.

Keir Starmer namjerava preuzeti plan Rishija Sunaka da Ujedinjeno Kraljevstvo učini zemljom bez duhana, postupnom zabranom prodaje cigareta.

Prema planu koji je predstavio njegov prethodnik, mladi koji danas imaju 15 godina nikada ne bi trebali biti u mogućnosti legalno kupiti cigarete. (Hina)