Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi konačni rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati prije drugog kruga idućeg tjedna.

RN je osvojio oko 34 posto glasova, pokazale su izlazne ankete Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.

To je bolji rezultat od ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući savez Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je blok osvojio 20,5-23 posto.

Ankete su predviđale da će Nova narodna fronta, nabrzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Iz rezultata glasanja, koji je ostvaren uz visoki odaziv, a koji su u skladu s anketama uoči izbora, teško je predvidjeti hoće li li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Macrona.

Sada slijedi tjedan političkog pregovaranja uoči drugog kruga izbora 7. srpnja.

Konačni rezultat ovisit će o tome kako će stranke odlučiti udružiti snage u svakoj od 577 francuskih izbornih jedinica za drugi krug.

U prošlosti su se francuske stranke desnog i lijevog centra udružile kako bi spriječile Nacionalno okupljanje da preuzme vlast, ali je ta vrsta udruživanja, koja se u Francuskoj naziva "republikanska fronta", sada manje izvjesna.

Ovomjesečna odluka francuskog predsjednika da raspiše prijevremene izbore gurnula je njegovu zemlju u političku neizvjesnost, izazvala šokove diljem Europe i potaknula rasprodaju francuske imovine na financijskim tržištima.

Sudjelovanje u nedjeljnim izborima bilo je visoko, što pokazuje kako je francuska politička kriza pokrenula biračko tijelo.

Do 16 sati odaziv je bio gotovo 60 posto, u usporedbi s 39,42 posto prije dvije godine. Ujedno je i najveća izlaznost od parlamentarnih izbora 1986., naveo je direktor istraživanja Ipsos France Mathieu Gallard.

Dugo godina proskribiran RN je sada bliži vlasti nego što je ikad bio. Le Pen je nastojala umanjiti negativnu percepciju stranke poznate po rasizmu i antisemitizmu, što je taktika koja je donijela uspjeh, ponajviše zahvaljujući bijesu glasača na Macrona, visokim troškovima života i rastućoj zabrinutosti oko imigracije, ocjenjuje agencija Reuters.

Macron je raspisao prijevremene izbore nakon što je krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen ostvarilo velike uspjehe na izborima za Europski parlament početkom ovog mjeseca.

Na izborima je želio povećati relativnu većinu u donjem domu koju ima njegov pokret, dok je čelnica francuske krajnje desnice izražavala uvjerenost u osvajanje apsolutne većine u parlamentu.

U Skupštinu odmah ulaze kandidati koji u prvom krugu osvoje apsolutnu većinu, ali u velikom broju izbornih jedinica pobjednik će se znati tek nakon drugog kruga 7. srpnja kad će za ulazak u parlament biti dovoljna relativna većina.

Pošto u drugi krug ulaze svi kandidati koji su osvojili 12.5 posto glasova, to znači da se stranke s ljevice i centra mogu dogovoriti da u utrci ostave samo jednog kandidata protiv RN-a i tako spriječe rasipanje glasova.

Macron pozvao na veliko republikansko okupljanje za drugi krug

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju navečer, u prvim reakcijama nakon prvog kruga prijevremenih izbora, na formiranje šireg republikanskog okupljanja uoči drugog kruga izbora.

"Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje za drugi krug", rekao je Emmanuel Macron u pisanoj izjavi poslanoj medijima u 20 sati.

Pozdravio je “visoku participaciju” koja “svjedoči o važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnjake i želji da se razjasni politička situacija”.

“Njihov demokratski izbor nas obvezuje”, dodao je nakon što je okupio čelnike stranaka desnog centra s kojima je na vlasti od 2017.

"' Makronistički blok' je praktički izbrisan" nakon prvog kruga, rekla je u prvim reakcijama neformalna čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavila reizbor u prvom krugu u svojoj izbornoj jedinici Pas-de-Calais (sjever).

Čelnik stranke krajnje desnice Jordan Bardella (28) izrazio je očekivanje da će stranka u drugom krugu zadobiti apsolutnu većinu te da će on biti premijer u kohabitaciji s predsjednikom Macronom.

"Bit ću kohabitacijski premijer, poštovati ustav i dužnost predsjednika Republike, ali beskompromisan u politici koju ćemo provoditi", rekao je Bardella.

S ljevice su ekolozi, socijalisti i komunisti najavili da će se povući ako neki drugi kandidat bude bolje pozicioniran da blokira Nacionalno okupljanje.

Čelnik ujedinjenog lijevog fronta Jean-Luc Mélenchon krenuo je u istom smjeru najavivši povlačenje ljevičarskih kandidata koji su u nedjelju zauzeli treće mjesto.

Istodobno je konzervativna desna stranka Republikanci (LR), koja bi prema prvim procjenama dobila oko 10 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, odbila pozvati svoje birače da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu.

"S obzirom na to da birači slobodno biraju, ne dajemo nacionalne upute i prepuštamo Francuzima da se izjasne po savjesti", stoji u priopćenju čelništva te stranke. "Opasnost koja danas prijeti našoj zemlji je ekstremna ljevica", rekao je europarlamentarac LR-a François-Xavier Bellamy.

Prema izlaznim anketama, u prvom krugu parlamentarnih izbora na čelu je krajnja desnica s oko 34 posto glasova, iza nje je udružena ljevica Nova narodna fronta s oko 29 posto, a na trećem mjestu Macronova Renesansa s između 21,5-23 posto. (Hina)