Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskim nesrećama, nezgodama i akcijama spašavanja posada i plovila iz pogibeljnih situacija zbog nevremena na moru od Istre i Kvarnera do dubrovačkog arhipelaga.

LK SENJ / Traganje za nestalim na SUP-u i za pet kajakaša po jakoj buri

Organizacijski najzahtjevnija akcija okončana je jutros, pronalaskom posljednjeg od pet nestalih kajakaša, u senjskom arhipelagu.

Akcija je pokrenuta slijedom zaprimljene dojave jučer u 18.57 sati, nakon što se pet kajakaša, svi državljani Republike Mađarske, nisu vratili u očekivano vrijeme i nisu bili dostupni putem mobilnih uređaja, a na moru su vladali nepovoljni vremenski uvjeti praćeni jakim udarima bure.

Uz angažman senjske Kapetanije za nestalima se počelo tragati u Senjskom arhipelagu i akvatoriju Golog otoka u suradnji s Ispostavom lučke kapetanije Rab, postajama pomorske i aerodromske policije Zadar i Rijeka te Obalnom Stražom RH.

Sinoć do 21.26 sati na različitim pozicijama i u različita vremena pronađena su i spašena četiri kajakaša u području Golog otoka. Nakon što su iskrcani sa spasilačke brodice iz sastava LK Senj u Rabu, preventivno su pregledani od angažiranih djelatnika Hitne medicinske pomoći HMP Rab. Komunikacija s preostalim petim kajakašem napokon je uspostavljena sinoć u 23.43 sati. U razgovoru s posljednjim nestalim kajakašem isti je potvrdio kako je neozlijeđen i opskrbljen hranom i pićem, stoga je upućen potražiti sigurno zaklonište i pričekati evakuaciju, koja je zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru izvršena jutros, 3. srpnja u 06.00 sati kod rta Markonj, od strane službenika PPAP Rijeka.

Neozlijeđenog brodolomca policijski službenici iskrcali su u Lukovo Otočko, odakle je krenuo u veslanje, čime je akcija uspješno okončana te su opozvane sve angažirane jedinice, kao i zračna jedinica iz sastava Obalne straže RH, koja je stavljena u pripravnost tijekom trajanja akcije.

LK SENJ i ILK KARLOBAG / Rekreativca na SUP – dasci odnijeli jaki udari bure

Netom prije početka jučerašnje akcije TiS za pet mađarskih kajakaša, službenici Lučke kapetanije Senj u suradnji sa službenicima Ispostave lučke kapetanije Karlobag tragali su za nestalim državljaninom Republike Poljske, koji se oko 15.30 sati upustio u veslanje SUP – daskom. Akcija traganja pokrenuta je odmah po zaprimanju dojave članova obitelji posredstvom MRCC Rijeka, koji su prijavili kako je Poljak nestao iz vidokruga nošen jakim udarima bure. Istovremeno dok se pripremao angažman zrakoplova iz sastava Obalne straže RH, koordinirano traganje za nestalim obustavljeno je u 18.15 sati, nakon što su službenici ILK Karlobag obavijestili MRCC Rijeka da je Poljak samostalno i neozlijeđen isplivao u Metajni, na otoku Pagu, odakle se javio obitelji.

LK ZADAR / Dvoje na zračnom madracu bura otpuhala

Dvoje spašenih nisu ozlijeđeni i prevezeni su na njihovo polazišno odredište.

MRCC Rijeka u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar koordinirala je akciju traganja i spašavanja prema dvije osobe, koje je bura odnijela na zračnom madracu do južne strane otoka Pašmana, gdje su uočeni uz rub obale od strane dojavitelja jučer, 2. srpnja u 14.40 sati, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija.

Službenici LK Zadar pronašli su brodolomce u 15.40 sati na stijenama rta Gnalić, sa jugoistočne strane otoka Pašmana. Usprkos izrazito jakim udarima bure, pronađene osobe nedugo nakon pronalaska neozlijeđene su evakuirane sa hridi na spasilačku brodicu, na koju je ukrcan i njihov zračni madrac.

Spašeni brodolomci (državljanka Republike Češke i državljanin Republike Poljske), iskrcani su potom na mjesnu plažu u Pakoštane, čime je akcija uspješno okončana.

LK DUBROVNIK / Nasukana jedrilica sa 11 članova posade, među kojima i djeca

Višečlana posada nasukane jedrilice spašena koordiniranom akcijom po olujnom nevremenu na moru kod Lastova.

Službenici MRCC Rijeka zaprimili su noćas, 3. srpnja u 03.25 sati poziv pogibelji voditelja nasukane jedrilice sa 11 članom posadom, među kojima i djeca (svi državljani Republike Poljske), slijedom čega je odmah pokrenuta koordinirana spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik, Ispostavom lučke kapetanije Lastovo, tvrtkom specijaliziranom za komercijalne usluge spašavanja posada i plovila te charter tvrtkom, ujedno vlasnikom nasukane jedrilice.

Jutros oko 04.30 sati 9 članova posade neozlijeđeni su evakuirani sa nasukane jedrilice na spasilačku brodicu ILK Lastovo, dok je dvoje članova posade, uključujući voditelja ostalo na jedrilici, kako bi pomogli u pripremi jedrilice za odsukavanje i tegalj, nakon što je ronilac spasilačke tvrtke pregledao trup jedrilice.

Devetero spašenih poljskih brodolomaca službenici ILK Lastovo iskrcali su na obalu jutros u 05.33 sati, nakon čega su preventivno pregledani od zdravstvenih djelatnika, čime je ova akcija uspješno okončana.

LK ŠIBENIK / Četiri MEDICO akcije

Tijekom jučerašnjeg dana u manje od 12 sati službenici Lučke kapetanije Šibenik izvršili su 4 akcije hitnih medicinskih prijevoza pacijenata (MEDICO), sa otoka u šibenskom arhipelagu.

ILK CRES / MEDEVAC ozlijeđene osobe sa nepristupačnog dijela obale otoka Cresa

Službenici MRCC Rijeka jučer, 2. srpnja u 11.14 satu zaprimili su zahtjev HGSS Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka za evakuacijom ozlijeđene osobe sa plaže Sv. Blaž, na otoku Cresu.

Budući da je plaža 4 nautičke milje sjeverno od grada Cresa, pristup kopnom bio je otežan, stoga je zatražena evakuacija plovilom. Kako je zbog plitkih podmorskih stijena bilo moguće doploviti isključivo plovilom plitkog gaza, u akciju je angažirana brodica mjesnog ribogojilišta i brod PPAP Rijeka. Djelatnici ribogojilišta preuzeli su pacijenta te u 13.25 sati prekrcali na policijski brod i prevezen u Cres, gdje je u daljnje medicinsko postupanje preuzet od strane djelatnika HMP Cres, čime je akcija uspješno okončana.

Koordinacija MRCC u slučajevima manjih pomorskih nesreća i nezgoda na moru posada i plovila

Tijekom jučerašnjeg dana u MRCC Rijeka zaprimljeno je više desetaka poziva posada plovila i rekreativaca, koji su se uslijed nevremena na moru zatekli u nepovoljnim situacijama.

U svim slučajevima službenici MRCC Rijeka koordinirali su adekvatnu pomoć prema ugroženima, u gotovo svim područjima nadzora sigurnosti plovidbe.

APEL prema nautičarima, rekreativcima na moru i kupačima

Kao i prethodnih godina, sve nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture upozoravaju nautičare, rekreativce na moru i kupače da redovito prate vremenske prognoze i poštuju pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva preporuča se plivanje isključivo u granicama obilježenih i sigurnih kupališta, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. (iPress)