Hospitalizirano je više od 300 ljudi, a mnogi drugi imaju proljev, mučninu, grčeve ili groznicu nakon izbijanja norovirusa u općini Torri del Benaco na jezeru Garda u sjevernoj Italiji, izvijestile su vlasti u ponedjeljak.

Više od 900 slučajeva zabilježeno je u toj općini na istočnoj obali jezera, inače popularnom odredištu za odmor Talijana, kao i stranih posjetitelja. Pretpostavlja se da se virus proširio pitkom vodom iz vodovoda.

Općinske vlasti izdale su naputak ljudima da kupuju flaširane vode, a čista voda dijeli se besplatno.

Novine pišu da se nagađa da je izbijanje virusa povezano s visokim razinama jezera nakon obilnih kiša posljednjih tjedana, što je dovelo do preopterećenja kanalizacijskog sustava. O tome još nema službene potvrde.

Općinske vlasti priopćile su da nastoje utvrditi kako se virus širi. Dok su tragovi pronađeni u pitkoj vodi u petak, kasniji testovi dobavljača vode pokazali su se negativnim.

Ipak, gradonačelnik Stefano Nicotra i dalje poziva na ​​oprez. "Nemojte se koristiti vodom iz vodovoda za osobne potrebe ili za hranu", rekao je. Voda se ne smije koristiti za kuhanje ni ispiranje hrane.

Općina inače ima samo 3000 stalnih stanovnika, ali sada prima i mnogo turista.

Norovirus je vrlo zarazan, ali obično živi kratko. (Hina)