Podvodni arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, koje predvode doc.dr.sc. Luka Bekić i Maja Kaleb i ove godine nastavljaju s istraživanjem nepoznatog jedrenjaka koji je potonuo kod rta Franina.

Jedrenjak koji je bio naoružan s engleskim željeznim topovima potonuo je vjerojatno zbog iznenadne bure koja ga je zatekla negdje u Kvarneru krajem 16. st. Za sada se zna da je brod prevozio teret keramičkih posuda, staklenih šarenih perlica i crvenih staklenih zdjelica.

No najznačajniji je podatak da je brod imao dragocjeni teret - veći broj mjedenih truba koje su u to doba bile vrlo rijetke i skupe. Arheolozi UNESCO-vog centra u Zadru otkrili su prema natpisima da su bile proizvedene u francuskom Strasbourgu te u nizozemskom Leidenu. To je veliko znanstveno iznenađenje, jer do sada na svijetu nije bila sačuvana ni poznata i jedna truba iz tih gradova.

Upravo jučer je pronađena do sad najbolje sačuvana truba s natpisom LVGDVNY BATAVORVM, što je latinsko ime za Leiden.

Na osnovu tereta i nekih detalja postoji mogućnost da je riječ o nizozemskom brodu koji je trgovao između Leidena, Mletaka i Carigrada. No za konačne zaključke, arheolozi će morati proučavati njegove bogate ostatke i prašnjave arhive još godinama.

Podvodni arheolozi iz Zadra, s pripadnicima Interventne jedinice police Pula i suradnicima iz Slovačke, Njemačke, Slovenije i Španjolske stoga ovih dana nastavljaju s istraživanjem drvene brodske konstrukcije, a u slomljenim ostacima pronalaze i dijelove brodske opreme poput drvenih koloturnika i brodskih konopa.

Željezni topovi se čiste na dnu mora i dokumentiraju, a na njih se postavlja inventivna i napredna zaštita koja će ih sačuvati od daljnjeg propadanja.

Na taj način željezni topovi i sidra biti će sačuvani za ronilačke turističke posjete na ovo značajno mjesto puno uzbudljivih priča i u budućnosti. Istraživanja financira Ministarstvo kulture i medija RH. (iPress)