Američke vojne baze širom Europe, uključujući Njemačku, tijekom vikenda su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog mogućeg terorističkog napada.

Američka televizija CNN izvijestila je da je Pentagon proglasio drugu najvišu razinu sigurnosti u američkim bazama, pozivajući se na dva neimenovana vladina dužnosnika.

Ta razina sigurnosti, poznata kao Force Protection Charlie, primjenjuje se kada Pentagon primi vjerodostojne obavještajne podatke o potencijalnom terorističkom napadu.

"Postoje vjerodostojni obavještajni podaci koji upućuju na napad na američke baze tijekom sljedećih tjedan dana", prenijela je američka televizija Fox News izjavu dužnosnika.

Priroda navodne prijetnje ostala je nejasna. Dužnosnik kojeg je citirao Fox News rekao je da se to ne odnosi na parlamentarne izbore u Francuskoj.

Zapovjedništvo Sjedinjenih Američkih Država za Europu (EUCOM) u Stuttgartu odbilo je komentirati posebne mjere zaštite koje su poduzele oružane snage na upit CNN-a.

Međutim, glasnogovornik je izjavio da EUCOM redovito provjerava "razne čimbenike koji utječu na sigurnost američke vojne zajednice u inozemstvu".

"Kao dio tog napora, često poduzimamo dodatne korake kako bismo zajamčili sigurnost pripadnika naših oružanih snaga", dodao je glasnogovornik, ne dajući dodatne pojedinosti. (Hina)