Pet osoba, pri čemu dva liječnika optuženo je za opskrbu zvijezde serije "Prijatelji" Matthewa Perryja ketaminom, snažnim sedativom koji je uzrokovao njegovu smrt od predoziranja prije gotovo godinu dana, objavile su vlasti.

Među optuženima su dva liječnika, njegov osobni asistent, dilerica droge u Hollywoodu poznata kao "kraljica ketamina", te još jedna osoba, a svi optuženi su bili dio kriminalne mreže koja je distribuirala drogu Perryju i drugima, rekao je američki državni odvjetnik Martin Estrada.

"Ti su optuženici iskoristili probleme s ovisnošću gospodina Perryja kako bi se obogatili", rekao je Estrada na konferenciji za novinare.

Svaki je optuženik imao ulogu u lažnom propisivanju, prodaji ili ubrizgavanju ketamina koji je doveo do glumčeve smrti u listopadu 2023., dodala je upraviteljica američke Uprave za suzbijanje droga Anne Milgram.

Prema optužbi, Jasveen Sangha, koja je poznata kao "Kraljica ketamina", prodavala je doze koje su ubile Perryja iz svojeg "skladišta" u Sjevernom Hollywoodu.

Ketamin je kratkodjelujući anestetik s halucinogenim svojstvima, koji se ponekad propisuje za liječenje depresije i anksioznosti, ali ga također zlorabe rekreativni korisnici.

Dr. Salvador Plasencia je optužen za distribuciju ketamina Perryju i njegovom osobnom asistentu, 59-godišnjem Kennethu Iwamasi, bez legitimne medicinske svrhe u najmanje sedam navrata.

Plasencia je naučio Iwamasu kako primijeniti ketamin, rekle su vlasti, dodajući da je liječnik također Perryju osobno ubrizgao lijek bez odgovarajuće sigurnosne opreme, čak i jednom u parkiranom automobilu.

Iwamasa, koji je živio s Perryjem, priznao je da je opetovano ubrizgavao glumcu ketamin, uključujući više puta na dan njegove smrti. Priznao je krivicu po jednoj točki optužnice, dok su se Sangha i Plasencia izjasnili da nisu krivi.

Odvjetnik Stefan Sacks, u razgovoru s novinarima ispred zgrade suda u Los Angelesu, tvrdio je kako je Plasencia glumcu propisao ketamin na odgovarajući način i da je pravilno nadgledao liječenje.

"S liječničkom procjenom dr. Plasencie, nije bilo ničeg kaznenog", rekao je Sacks, dodajući da lijek koji je ubio Perryja nije nabavio njegov klijent.

Vlasti tvrde kako je Plasencia nabavio ketamin od dr. Marka Chaveza (54). U tekstualnim porukama Chavezu, Plasencia je razgovarao o tome koliko Perryju treba naplatiti za lijek, rekavši: "Pitam se koliko će ovaj moron platiti."

Istragom je utvrđeno da su optuženici Perryju podijelili otprilike 20 bočica ketamina za 55.000 dolara u gotovini između rujna i listopada 2023.

Chavez je priznao da je prodao ketamin Plasenciji i pristao je priznati krivnju po jednoj točki optužnice, prema sudskim dokumentima.

Peta optužena osoba je Eric Fleming, koji je priznao da je nabavio ketamin od Sanghe i da je Iwamasi podijelio bočice. I on je priznao krivnju za dvije kaznene točke.

Perry je umro u dobi od 54 godine od "akutnih učinaka" ketamina i drugih čimbenika koji su uzrokovali da izgubi svijest i utopi se u hidromasažnoj kadi, navodi se u izvješću obdukcije iz prosinca 2023.

Toksikološki testovi su otkrili da je Perryjevo tijelo sadržavalo ketamin u opasno visokim razinama koje se obično nalaze kod pacijenata u općoj anesteziji koje tijekom operacije nadziru stručnjaci, navodi se u izvješću.

Perry je javno priznao desetljeća zlouporabe droga i alkohola, uključujući i godine kada je glumio Chandlera Binga u hit televizijskom sitkomu iz 1990-ih "Prijatelji".

Perryjevom asistentu Iwamasi prijeti do 15 godina zatvora, Flemingu do 25 godina, dok bi Chavez mogao biti osuđen na do 10 godina zatvora.

Ako bude osuđena po svim točkama optužnice, Sangha bi se suočila sa 10 godina do doživotnog zatvora, dok Plasenciji prijeti do 120 godina zatvora. (Hina)