- Hrvatsku nogometnu reprezentaciju doslovno su tek sekunde dijelile od pobjede protiv Italije i plasmana u osminu finala EURO-a u Njemačkoj.

Međutim, pogodak Mattije Zaccagnija u osmoj minuti sudačke nadoknadio srušio je hrvatske snove kako bi "Vatreni" na četvrtom uzastopnom velikom natjecanju mogli proći skupinu.

Bio je to drugi gol u sudačkoj nadoknadi kojeg je hrvatska vrsta primila u Njemačkoj. Šokirao nas je i albanski veznjak Klaus Gjasula u petoj minuti nadoknade pogodivši za 2-2.

Da samo jedan od ta dva gola nije primila, hrvatska reprezentacija bi osigurala vizu za osminu finala.

Hrvatskoj sada igra tek teorija. S dva boda još uvijek se može nadati prolazu, no u iduća dva dana moraju se poklopiti čak četiri rezultata.

Danska danas mora pobijediti Srbiju, dok Engleska mora dobiti Sloveniju s najmanje tri ili više gola razlike. Potom u srijedu Portugal i Turska u skupini F moraju slaviti protiv Gruzije i Češke.

"Vatreni" bi tada prošli dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Slomljeni i razočarani hrvatski igrači odmah nakon utakmice su se vratili u svoju bazu u Neuruppinu gdje će večeras osluškivati vijesti iz Kolna i Munchena.

Bizarna je to situacija. Matematički modeli nude hrvatskoj vrsti tek nekoliko posto izgleda da se poklope sva četiri rezultata, no dok živi nada igrači, zajedno s izbornikom Zlatkom Dalićem moraju ostati u Njemačkoj. Premda je i njima jasno kako je to samo produžetak mučenja i agonije.

"Žao nam je što nije bila pobjeda da odemo u drugi krug. Teorija ? Teško, nas nikad teorija ne pomaže. Jučer nam je trebao bod (u susretu Mađarske i Škotske), prošli put smo primili gol u 95., danas u 98. Nogomet je okrutan sport, očito nam nije suđeno," kazao je nakon utakmice utučeni Luka Modrić.

U Neuruppin se vraćaju i hrvatski novinari koji su posljednjih tjedana u Njemačkoj pratili nacionalnu vrstu. Gradić u saveznoj pokrajini Brandeburg bio je baza i za "hrvatske pressovce" koji su iz njega putovali u Berlin, Hamburg i Leipzig.

U iduća 24 sata, najviše 48 sati razriješit će se dvojba koja će biti iduća destinacija, Frankfurt gdje bi nas čekao Portugal ili slijedi povratak u "Lijepu našu".

Pogledajte pitanje talijanskog novinara na konferenciji za medije Luki Modriću. BBC je snimku njegovog pitanja te odgovor hrvatske legende na to objavio pod opisom "ovo je doista prekrasan trenutak s konferencije za medije nakon utakmice" (Hina)