Delegacija Grada Umaga okupila se kod spomen ploče u Savudriji 9. rujna 2024. godine ne bi li polaganjem vijenaca obilježila 80. obljetnicu potonuća parobroda San Marco, u sjećanje na tragično preminule sugrađanke i sugrađane.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Vili Bassanese, zamjenici gradonačelnika Grada Umaga Floriana Bassanese-Radin i Mauro Jurman, članovi umaškog Gradskog vijeća, predstavnici Zajednice Talijana, članovi Udruge antifašističkih boraca te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

"Osjećajem dubokog pijeteta prisjećamo se naših dragih nedužnih sugrađana koji su, nalazeći se na krivom mjestu u krivo vrijeme, na današnji dan, 9. rujna 1944. godine, nemilosrdno ubijeni. 

U spomen svim sugrađankama i sugrađanima, sa pijetetom prema nevinim žrtvama i u znak sjećanja na tragičan događaj Grad Umag svake godine na današnji dan održava komemoraciju u čast i sjećanje na svoje sugrađane“ istaknuo je Vili Bassanese u svojem obraćanju.

Delegacija je potom krenula prema savudrijskom lukobranu ne bi li simboličkom gestom bacanja vijenca u more odala počast nevinim žrtvama. (Hina)